10:38
Молитва, преподобного Максима Грека
Тебе, незрівнянною чистотою і безплотния чини перевершує, молю, Всепетая: погану душу мою очисти від беззаконних помислів, яже завжди народжуються в мені від злого в плотських пристрастях навикання, довгим часом обученннаго; і яже не перестав сеят в думка мою лукавий демон, скверни і разслабляя ю повсякчас кепськими і улесливими помислами, порятунку душі моєї завідяй. Тим-то благаю Тебе, Пречиста, не погорди мене, бідну в цей скверней твані погружаемаго; але пахощі світом молитов Твоїх очисти мене від смороду цього; сладчайшим світлом Божественної любові зміни всіляку темряву душі моєї; і вуздечкою чистого, завжди в мені пребивающаго, страху Божого приборкай навіки мудрування безчінния плоті моєї, дотримуючись ю в чистоті; да без пороку возмог умоляті Спасителя мого, Єдиного чиста Сущани єством, і дістану прощення свого гріха, ними ж аз прогнівив Його, живий? подобу худобою безсловесним і здійснюючи всяке беззаконне студ про діяння; НЕ імий страху перед Страшним судячи Його; ні вогню негасімаго бояся, ні темряви кромешния, ні хробака невпинно кішащаго, ні страшного скреготу зубнаго.

Тим же найтяжчі муки чекають мене, аще тільки не принесу покаяння, моїм беззаконням рівного. І аз, про Пані Цариці, у жаху боюся і боюся, і крайніми болезньм невпинно уражається в душі, і розумом здригається: како досі діяння праведного Суду Божого мінуша мене? Се бо моїми руками Творця мого прибили, нагаго на Хресті розп'яли! О, неісчетния благостині Владична! Оле моєї жорстокості грішного раба! На жаль мені, на жаль мені! Како уникну чающих мене мук ?! Кая прірву земна від лику Божого сокриет ма ?!

Але буди милостива до мене, молю тя, Владичице! І умоли про мені Владику, та милостивий буде до гріхи мої, від великого мого нерозуміння вчиненим; і нехай подасть ми принести Йому покаяння, бо тобою свобожуся від пасти страшнаго змія і злих гнобителями його. Ущедри ма, Владичице, до Тебе прібегающаго, і спаси мене від сквернаго їх насильства.

Неключімий9 раб Твій єси від юності, і на Тебе надіючись, аз з радістю вкладе собі ярму иноческому (аще мирянин, говори: «Христову»), від усього відрікся, і тако возмог Бих ізбиті чекають ма вічних мук. Але і нині сподоби мене безпреткновенно до кінця донести це ярмо доброго діяння, Владикою мені порученнаго; та хоча з виконувати його последняго години влучивши мзду від руки Його і почую голос, всередину храму кличе гідних причастя радості Владичня.

Їй, благаю Тебе, Пречиста Мати Всевишнього, єдине душі моєї розраду, надію і солодкість, Божественний покриві, світлі мій, заступлення і порятунок! Сподоби мене получити це святими молитвами Твоїми. Бо Ти, Владичице, початок спасіння мого возблаговолі ж Сама і благий кінець його устроіті. Створи ма, Пречиста, причастника нетленния слави від Тебе Рождшагося улюбленого Сина Свого, да врятований Тобою, сподоблюся славити Єдиного Триіпостасного у единем істоту Бога, Безначальнаго Отця, Собезначальнаго Сина і Всесільнаго Духа, Йому ж належить слава, честь і держава в безкінечності повіки. Амінь.
Категория: Молитви до Пресвятої Богородиці | Просмотров: 101 | Добавил: REPORTER | Теги: молитва, преподобного Максима Грека | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: